X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Wordpress tema kurulumu nasıl yapılır?

AnasayfaYazılarWeb YazılımWordpress tema kurulumu nasıl yapıl...

Wordpress temaların kullanımı kolay olduğu gibi yüklemesi ve ayarları da oldukça basittir. Dünya genelinde var olan tüm sitelerin neredeyse %50'si wordpress alt yapısına sahiptir. Bu da kolay olduğu için çok fazla tercih edildiğinin farklı bir göstergesi diyebiliriz.

Wordpress tema nasıl ve hangi klasöre yüklenir?

Temanızı wordpress panelden yükleyebileceğiniz gibi herhangi bir FTP programı sayesinde de yükleyebilirsiniz. Biz bugün sizlere FTP ile yükleme şeklini anlatacağız. Bize göre özel temaların yüklenmesinde en doğru yol bu şekildedir.

Öncelikle hosting firmanızın size vermiş olduğu FTP bilgiler ile yani alan adınız (deneme.com gibi), kullanıcı adı ve şifre gerekmektedir. 

Bu bilgilerle giriş yaptıktan sonra cpanel kullanılan sistemlerde public_html yazan klasöre, pleks kullanan sistemlerde ise httpdocs klasörü içerisine giriş yaptıktan sonra sırasıyla wp-content > themes klasörüne giriş yapınız. Temanızı klasör olarak themes klasörü içerisine attıktan sonra wordpress panelinize girip sol menüden sırasıyla Görünüm > Temalar alanına girip yüklemiş olduğunuz temanızı yükleme işlemi bittikten sonra aktif edebilirsiniz.

Aktif ettiğiniz sırada eğer yüklemiş olduğunuz tema lisanssız dosyası gerektirmeyen bir dosya ise temanız direk aktif olacaktır ama bizden aldığınız bir tema ise panelinizden indireceğiniz lisans dosyası içindeki lisans.php dosyasını tema klasörü içine eklemeniz gerekir, aksi halde temanız lisans hatası verir.

Görünüm > Temalar alanına girdiğinizde yukarıdaki gibi bir ekran karşınıza çıkar ve burada hem yeni yüklediğiniz temaları ve hemde themes klasöründe olan tüm temaları görebilirsiniz. İstediğiniz temanın FTP'ye yükleme aşaması bittiyse buradan aktif ettiğinizde aktif olan temayı yukarıda kırmızı ile işaretlediğimiz yere yani sol üst köşede gösterecektir.

Lisanslı temalarda oluşabilecek diğer sorunlar

Lisanslı bir temanız varsa ve lisans sistemi bizimki gibi çalışıyorsa temanızı yukarıda bahsedilen yere atmadan önce müşteri panelinizden indireceğiniz lisans dosyası içindeki lisans.php dosyasını tema klasörü varsa içine yüklemeniz gerekir. (Haber temamızda 2 ayrı tema dosyası bulunduğu için lisans dosyasını her iki klasöre de yüklemeniz gerekir.)

Lisans harici temalarımızın çalışması için gerekli sunucu özellikleri vardır. Bunlardan birisi şifreli dosyaları okumaya sağlayan ioncube özelliğinin sunucunuzda bulunması gerekmektedir. Bazı temalarımızda herhangi bir ioncube versiyonunun olması gerekirken yeni çıkan temalarımızda son sürüm ioncube yani v5 ve üzeri sürümler gereklidir. Bu özellikler sunucunuzda yoksa hosting firmanızla görüşüp gerekli işlemleri yapmanızı isteyebilirsiniz. Sunucunuzda bu özelliğin olup olmadığını veya hangi sürümün var olduğunu firmanıza sorarak öğrenebilirsiniz.

Diğer oluşabilecek sorun ise sunucunuzda PHP sürümündne kaynaklı olabilir. Çoğu wordpress tema eski php sürümlerde yani PHP 5.3 ve öncesi ile uyumlu çalışırken yeni nesil temalar PHP 5.5 ve üzerinde sağlıklı çalışmaktadır. Eğer temanızı aktif ettiğinizde beyaz bir ekran çıkıp başka hiçbir şey yazmıyorsa bu temanızın sunucunuzdaki PHP sürüm ile uyumlu olmadığı anlamına gelebilir.

Sonuç olarak eğer bu gibi sorunlar yaşarsanız önce aldığınız hatanın kaynağını öğrenip ona göre hareket etmeniz olacaktır.


Top