X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar

Site Hızlandırma: WP Fastest Cache Ayarları

AnasayfaYazılarEklentilerSite Hızlandırma: WP Fastest Cache ...

WordPress cache eklentileri sitenize giren ziyaretçilerin verilerini yedekleyerek önbelleğe alır ve bir sonraki girişinde önbellekten gösterim yaparak ziyaretçinin sitenizde daha hızlı dolaşmasını yani kısaca sitenizin hızlı olmasını sağlar. WordPress eklentisi olarak bir çok cache eklentisi varken WP Fastest Cache tavsiye etmemiz bir çok nedeni var. Diğer eklentiler çoğu zaman çok gereksiz dosya kalabalığı yapıp üstüne birde çok fazla özellik barındırmadığı için pek tercih sebebi olmuyorlar. Böyle bir durum söz konusu olduğu için de WP Fastest Cache eklentisi ön plana çıkıyor.

Bu eklentinin şöyle güzel bir özelliği daha var. Masaüstü ve mobil olmak üzere 2 farklı tema kullanıyorsanız her iki temanın önbelleğini ayrı tutabilmektedir. Bu da sitenize mobilden girenlere masaüstü temasını veya bilgisayardan girenlere mobil temayı göstermek gibi bir karışıklığı önlemiş oluyor.

Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

Sitenizi hızlandırmak için bir çok kaynak ve eklenti bulabilmeniz mümkün fakat bu yöntemlerin en basiti doğru bir cache eklentisi kullanmak ve ayarlarını bilinçli yapmak gerekir. Bu bir cache eklentisinin sitenizi hızlandırmak için yeterli olduğu anlamına gelmemeli. Sitenizde çok fazla eklenti olması, kullanılmayan eklentileri ve temaları silmemek sitenizin hızını oldukça yavaşlatır. Yani yaptıklarınız kadar yapmadıklarınız da sitenizi olumlu/olumsuz etkileyebilmektedir.

Bahsettiğimiz eklentiyi kurmadan önce GTmetrix (tıkla açılsın) veya Google PageSpeed Insights (tıkla açılsın) üzerinden sitenizi analiz edebilir, eklentiyi kurup ayarlarını yaptıktan sonra nasıl bir fayda oluşturduğunu sizde görebilirsiniz. Pagespeed değerini %10-20 arası (temanızın kod yapısına göre değişir) olumlu bir etkisi olacaktır. Bu da sitenizin açılmasında 3-5 saniyelik katkı sağlar ki bu değer web sitesi açılışında çok ciddi bir zamandır.

WP Fastest Cache Ayarları

Eklentinin hem ücretsiz hemde ücretli bir versiyonu var. Bu yazımda öncelikle ücretsiz versiyonunun ayarlarını ve özelliklerini göstereceğim. Eklenti ayarları kısmında aşağıdaki 7 alan var. Şimdi bunları tek tek açıklayalım.

  1. Ayarlar
  2. Önbellek Temizleme
  3. Resim Optimizasyonu
  4. Premium
  5. Hariç
  6. CDN
  7. DB

1- Ayarlar

Burası asıl ayarları yapacağınız yerdir. Aslında herkesin aradığı hangi özelliğin açık hangisinin kapalı olması gerektiğidir. Ayarlarınızı aşağıdaki resimdeki gibi yapıp kaydederek bu alandaki işinizi bitirebilirsiniz.

2- Önbellek Temizleme

Burada siteniz için biriken önbellekleri HTML ve CSS olarka ayrı ayrı temizlemenizi sağlar. Bunu yapmak istediğinizdeki amaç şu olabilir. Sitenizde yaptığınız bir kodlar düzenlemeyi veya değişikliği görmek için temizlik yapabilirsiniz. Çünkü sistem sitenizde sizin girdiğiniz sayfaların da önbelleğini alıp size onu göstereceği için sitenizde yaptığınız tasarımsal veya kodlar değişikliği göremezsiniz. Bu durumda önbellek temizleme işlemi yapabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki butondan “Yeni Kural Ekle” diyerek önbellek temizleme işlemini otomatik yapabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki resimde saatte bir kez tüm önbelleği temizle seçtik. Sistem saatte bir kere bu işlemi otomatik yaparak size zaman kazandıracaktır.

3- Resim Optimizasyonu

Bu özellik eklentinin premium (ücretli) versiyonunda vardır. Sitenize daha önce yüklenmiş ve yüklenecek olan resimleri buradan sıkıştırabilir ve ne kadar bir sıkıştırma yapılarak size nasıl bir yarar sağladığı ile alakalı bilgileri görebilirsiniz.

4- Premium

Buradan eklentinin premium (ücretli) versiyonu satın alabilirsiniz.

5- Hariç

Cache sistemlerinin çalışma mantığı, dinamik sayfaları statik sayfalara çevirmesidir. Bundan dolayı bir hızlanma sağlar. Fakat her sayfanın statik hale getirilmesi bazen olumsuzluklara sebep olabilir. Bundan dolayı eklentinin bu alanında statik olmasını istemediğiniz sayfaları seçerek hariç tut demiş oluyorsunuz.

Eklenti ilk kurulduğunda WordPress’e özel bir eklenti olduğu için hangi sayfaların statiğe çevirilmemesi gerektiği tanımlanmış. Varsayılan ayarlarda admin paneli ve giriş sayfaları hariç tutulmuş sayfalardır. Siz yeni bir sayfa eklemek isterseniz sağ üstteki ” Yeni Kural Ekle” diyerek bunu yapabilirsiniz.

Hariç Tutulan Sayfalar için;

  • Homepage seçildiğinde sadece anasayfanız önbelleğe alınmaz.
  • Categories seçildiğinde kategori sayfalarınız önbelleğe alınmaz.
  • Tags seçildiğinde etiket sayfalarınız önbelleğe alınmaz.
  • Posts seçildiğinde hiçbir yazınız önbelleğe alınmaz.
  • Pages seçildiğinde sayfalarınız önbelleğ alınmaz.
  • Starts With seçildiğinde sitenizden bir linki önbelleğe alınmasını sağlarsınız. Örneğin tasarimlazim.com/link1 gibi..
  • Contains seçtiğinizde ise sizden bir kelime girmenizi ister. Yazdığınız kelime sitenizde hangi link yapısında varsa o linklerin hepsini önbellek sisteminden çıkartır. Yani o içerikler önbelleğe alınmaz.

Hariç Tutulan User-Agent

User Agents’ları şöyle anlatabilirim. Sitenize gelen ziyaretçilerin kullandığı tarayıcı, kullandığı cihaz gibi özel bilgileri alarak önceden tanımlanmış özellikleri ziyaretçinize sunulmasını sağlayan bir işlevdir.

Hariç Tutulan  Cookies (Çerezler)

Ziyaretçilerinizin tarayıcılarına bırakılan bilgilerin önbelleklenmesini engelleyen bir işlevdir.

Hariç Tutulan CSS

Kullandığınız herhangi bir eklentinin CSS’leri önbellek sistemi ile uyumlu değilse veya önbelleklememesi gereken bir CSS dosyası varsa buradan link vererek engelleyebilirsiniz.

Hariç Tutulan JS (JavaScript)

Kullandığınız herhangi bir eklentinin JS’leri önbellek sistemi ile uyumlu değilse veya önbelleklememesi gereken bir JS dosyası varsa buradan link vererek engelleyebilirsiniz.

CSS ve JS için en çok aratılanlar sorunlardan birisi WP Fastest Cache’nin bazı iletişim formlarını doğru çalıştırmadığı ile alakalı olabiliyor. Bu yüzden eklentinin JS veya CSS engellemesini kullanarak sorun yaşadığınız kodların CSS veya JS linklerini buradan eklemeniz sorunu çözecektir.

6- CDN

Bir hosting kiralayıp sitenizi açtığınızda hosting lokasyonu neredeyse sitenizin dosyaları da oradadır. Böylelikle dosyalara en yakın olan lokasyonlar sitenize daha hızlı ulaşır. Örneğin Türkiye lokasyon bir hosting kullandığınızda yurt dışından gelen ziyaretçileriniz Türkiye ziyaretçilerine göre siteniz daha yavaş açılır. Bu sebeple eğer bir çok ülkeden ziyaretçiniz bulunuyorsa CDN kullanmanız sizin avantajınıza olur. Bu konuda detaylı bilgiyi WordPress CDN Kurulumu ve Ayarları yazımda bulabilirsiniz.

CDN menüsüne girdiğinizde bir kaç farklı CDN firması görebilirsiniz. Burada hangi firmayı kullanıyorsanız onu seçip daha sonra karşınıza çıkan bilgileri CDN ayarlarınızla doldurup işlemi tamamlayabilirsiniz.

7- DB (Database / Veritabanı)

Bu özellik eklentinin premium (ücretli) versiyonunda vardır. Sitenizi hızlandırabilecek güzel bir özelliktir. Sitenizin veritabanındaki fazlalıkları temizleyerek veritabanı boyutu düşürür ve bu da site hızına olumlu katkı sağlar. Premium versiyonda üstteki resimde gördüğünüz yerler açık olur, listedeki özellikleri aktif/pasif ederek veritabanından hangi tabloları kontrol edip hangileri temizleyeceğine karar verebilirsiniz.


Top